Всеукраїнський Дегустаційний Конкурс «Сорт i теруар»

Школа сомельє

"Майстер-клас"

Винна академія України

 

         

Шановні винороби!

Відбувся

23 березня 2024 року

м. Київ,

VIII-й Всеукраїнський Дегустаційний конкурс

"СОРТ і ТЕРРУАР.

Мікровиноробство. "

VIII-й Всеукраїнський Дегустаційний конкурс

"СОРТ і ТЕРРУАР.

Мікровиноробство."


ПРЕС РЕЛІЗ

23 березня 2024 року в м. Києві
відбувся
VIІІ-й Всеукраїнський Дегустаційний Конкурс
«Сорт і теруар. Мікровиноробство»

Організатори Конкурсу:

Всеукраїнська асоціація виноробів і сомельє
Асоціація кавістів України
Перша в Україні Школа сомельє «Майстер-клас»

Інформаційні Партнери:

журнал «Київ дипломатичний»,
журнал “Напої.Технологіі та інновації”

Мета проведення Конкурсу - підтвердження впливу теруару на характер вин та напоїв України, визначення кращих вин та дистилятів в своїх номінаціях шляхом професійної «сліпої» дегустації за 100 – бальною системою МОВВ, підкреслення важливої ролі мікровиноробства України сьогодні.

В Конкурсі взяли участь 37 учасників з 13 областей України.

Було представлено 115 зразків вин та 12 зразків дистилятів.

Конкурс розпочався з цікавих 3-х калібровочних зразків оригінальних сортів винограду:
-біле сухе вино «Флоричіка» (від винороба Андрія Новака, Молдова),
-рожевий Петнат (грецький сорт «Мосхофілеро» , експериментальний зразок від Організаторів Конкурсу),
-червоне сухе (грецький сорт «Агіоргітіко», експериментальний зразок від Організаторів Конкурсу).

Професійне журі Конкурсу:

1. Рікардо Нуньєс – голова журі, власник винного холдингу «VINOS DE LA LUZ»
2. Наталія Благополучна – секретар журі, президент Всеукраїнської асоціації виноробів і сомельє
3. Наталія Бурлаченко – генеральний директор компанії «BIG WINES», професійний сомельє
4. Володимир Печко – голова ГС «УКРСАДВИНРОМ»
5. Єгор Білов – переможець «Всеукраїнського Конкурсу сомельє – 2018», шеф-сомельє готелю «InterContinentalKyiv»
6. Олег Кравченко – переможець Конкурсу «Кращий сомельє України -2011», співвласник «WINBAR», м. Київ
7. Євген Бойко – фіналіст Конкурсу «Кращий кавіст України 2022-2023», керівник відділу компанії «WinePoint»
8. Ігор Максименко – винороб, випускник Школи сомельє, переможець Конкурсу «Кращий дегустатор України – 2023»
9. Євгенія Пустовіт – енолог, Одеська обл.
10. Олександр Ковач – винороб, Закарпатська обл.
11. Петро Гавриленко – винороб, Київська обл.

РЕЗУЛЬТАТИ VIII ДЕГУСТАЦІЙНОГО КОНКУРСУ
«СОРТ І ТЕРУАР. МІКРОВИНОРОБСТВО – 2024»
34 золотих, 69 – срібних, 17 – бронзових медалі

Номінація «Ігристі»

1. Сидр, 23, Наровило, Київська обл.– Срібло (83.64)
2. Петнат Бьянка, 23, «Kohanovska» , Закарпатська обл.– Срібло (84.36)
3. Петнат Йоханітер, 23, Ковач, Закарпатська обл. – Срібло (83.45)
4. Петнат Піно Блан, 23, «Шато Піно», Одеська обл. – Золото (86)
5. Петнат Шардоне, 23, «Kohanovska», Закарпатська обл. – Срібло (82.18)
6. Петнат Мускат, 23, Ковач, Закарпатська обл. – Золото (88)
7. Петнат Мускат, 23, Гігінеішвілі, Вінницька обл. – Срібло (84.45)
8. Брют класичний, 21 , (20 міс на осаді), Сімакін, Дніпропетровська обл. – Срібло (84.36)
9. Рожевий петнат, 23, Цуркан, Вінницька обл. – 78,45
10. Рожевий петнат, 23, «Kohanovska», Закарпатська обл. – Золото (86.55)
11. Рожевий петнат, 23, Наровило, Київська обл. – Золото (87.73)
12. Рожеве ігристе , 23, «My Wine», Одеська обл. – Срібло (85.55)

Номінація «Білі сортові вина та бленди»

13. Совіньон Блан, 23, «Mon crafto», Житомирська обл. - Золото (87.82)
14. Совіньон Блан, 23, Ковач, Закарпатська обл. – Срібло (84.18)
15. Совіньон Блан, 22, «Demidi», Київська обл. – Золото (87.36)
16. Рислінг, 23, «Умань Вайнері», Черкаська обл. – Срібло (83.91)
17. Рислінг, 23, «Mon crafto», Житомирська обл. – Срібло (85.54)
18. Рислінг, 23, Сімакін, Дніпропетровська обл. - 77
19. Рислінг, 22, «My Wine», Одеська обл. – Золото (87.82)
20. Рислінг, 21, Шош , Закарпатська обл.– Золото (86.27)
21. Шардоне, 23, «Славія», Черкаська обл. – Срібло (83.64)
22. Шардоне, 23, «Mon crafto», Житомирська обл. – Золото (86)
23. Шардоне, 23, Гігінеішвілі, Вінницька обл.– Золото (86.36)
24. Шардоне Резерв, 22, «My Wine», Одеська обл. – Золото (91.55) Краще вино Конкурсу
25. Інкогніто, 23, (Шард, Сов. Блан, Мускат)23, Ковач, Закарпатська обл. – Срібло (83.36)
26. Біле сухе, (Соляріс, Мускаріс та ін.), 22, «Demidi», Київська обл. – Золото (86,45)
27. Т100 , 18 (Баккатор, Харшлевелю, Фурмінт), Шош, Закарпатська обл. – Срібло (84.45)

Номінація « Оригінальні білі сорти»

28. Соляріс, 23, «Mon crafto», Житомирська обл. – Золото (86)
29. Соляріс, 23, Когут, Львівська обл. – Бронза (80.73)
30. Сухолиманський, 23, Манзул , Одеська обл.– Срібло (84.64)
31. Сухолиманський, 23, «Інститут Таїрова», Одеська обл. – Срібло (84.45)
32. Сухолиманський, 23, «Офіуса», Одеська обл. – Бронза (81.36)
33. Сухолиманський, 23, Наровило, Київська обл. – Срібло (83.82)
34. Загрей, 23, «Офіуса», Одеська обл. – Срібло (84.73)
35. Загрей, 23, Наровило, Київська обл. – Срібло (85.36)
36. Аліготе, 23, «Романос вайнері», Київська обл. – Срібло (82)
37. Ркацителі, 23, «Дрюківські вина», Дніпропетровська обл. – Бронза (81.72)
38. Ркацителі, 23, «Калюс», Хмельницька обл.– Срібло (85.18)
39. Піно Грі, 23, «Шато Піно», Одеська обл. - Срібло (85.82)
40. Девін, 23, «Mon crafto», Житомирська обл. – Золото (86)
41. Йоханітер, 23, Самсонюк , Вінницька обл.– Бронза (81.36)
42. Заліщанський,23, Когут, Львівська обл. – Бронза (81.73)
43. Бакатор, 23, Шош, Закарпатська обл.– Срібло (82.27)
44. Тельти Курук, 23, «Big Wine», Київська обл. – Золото (86.91)
45. Ярило, 23, «Інститут Таїрова» , Одеська обл.– Золото (87.27)
46. Мускат Дублянський, 23, Зелениця, Хмельницька обл. – Золото (87.91)
47. Трамінер, 23, Сімакін, Дніпропетровська обл. – Бронза (81.64)
48. Цитрон Магарача, 23, Самсонюк, Вінницька обл. – Срібло (82.9)
49. Трамінер нс, 23, Наровило, Київська обл.– Срібло (82.64)
50. Мускат нс, 23, Шош, Закарпатська обл. – Бронза (80.82)
51. Ідилія Мускатна, дес,23, «Інститут Таїрова», Одеська обл.– Срібло (83.91)

Номінація «Помаранчеві вина»

52. Шардоне, 23, «Юсовініта», Кіровоградська обл. -Бронза (80.36)
53. Мускат Оттонель, 23, « Юсовініта», Кіровоградська – Бронза (81.72)
54. Мускат Оттонель, 23, «Калюс», Хмельницька обл. – Срібло (82.82)
55. Соляріс, 22, «Demidі», Київська обл. – Бронза (81.91)
56. Оранж, (Бьянка, Совіньон Блан та ін.) 21, Ковач, Закарпатська обл.– Золото (89.64)
57. Мускат Оттонель +Алігготе, 18, « Умань Вайнері», Черкаська обл.- Золото (89.18)

Номінація «Рожеві вина»

58. Піно Меньє, 23, «Дрюківські вина», Дніпропетровська об. - Срібло (82.5)
59. Піно Нуар, 23, «Big Wine», Київська обл.– Золото (88.1)
60. Піно Нуар, 23, «Шато Піно», Одеська обл – Золото (86.3)
61. Мон розе, 23, «Mon crafto», Житомирська обл. – Золото (88.4)
62. Мерло, 23, Манзул, Одеська обл. – 78.4
63. Каберне Кортіс, 23, Кудрявченко, Київська обл. – Бронза (80.5)
64. Розе, 23, Гігінеішвілі, Вінницька обл. – Срібло (85.7)
65. Перлина Поділля (Цвайгельт, Лівад.чорний), 23, Самсонюк, Віницька обл. – Срібло (85.8)
66. Рубін Таїровський, ОЧ, 23, «Інститут Таїрова», Одеська обл. - Срібло (84.9)
67. Розе, Цвайгельт-Мерло, 23, Ковач, Закарпатська обл. – Срібло (83.3)
68. ОЧ, 23, «Офіуса», Одеська обл. – Бронза (80.6)
69. ОЧ, 23, « Дрюківські вина», Дніпропетровська обл. – Срібло (82.8)
70. Рожеве, 22, «Demidi», Київська обл. – Золото (88,8)
71. Розе, Юпітер, 23, Коваленко, Черкаська обл. – Срібло (83.1)
72. Розе, Мерло, 21, Заїка, Дніпропетровська обл. – 79.9

Номінація «Червоні сортові вина та бленди»

73. Піно Нуар, 20, Заїка, Дніпропетровська обл. – Бронза (81.2)
74. Мерло, 23, «Офіуса», Одеська обл. – Бронза (81.2)
75. Мерло, 23, Гігінеішвілі, Вінницька обл. – Срібло (84.3)
76. Мерло, 23, Коваленко, Черкаська обл. – Золото (86.5)
77. Мерло, 20, Самсонюк, Вінницька обл. – Срібло (85.9)
78. Каберне Кортіс, 23, «Калюс», Хмельницька обл. – Бронза (81.4)
79. Каберне, 22, Коваленко, Черкаська обл. – Срібло (84.1)
80. Каберне, 22, Гігінеішвілі, Вінницька обл. – Срібло (84.2)
81. Каберне, 22, «Дрюківські вина», Дніпропетровська обл. – Срібло (84.9)
82. Каберне, 22, «Mon crafto», Житомирська обл. – Срібло (84.4)
83. КС, 22, Наровило, Київська обл. – Золото (90.5)
84. КС, 21, Сімакін, Дніпропетровська обл. – 79.3
85. КС, 21, «Вісла», Івано – Франківська обл. – Срібло (83.6)
86. КС, 21, Шош, Закарпатська обл. – Срібло (83.1)
87. Барон (Леон), 23, Когут, Львівська обл. – Срібло (84.3)
88. Чорний доктор (Рубін Магарача), 23, Когут, Львівська обл – Бронза (81.2)
89. Дністер , 23, Когут, Львівська обл – Срібло (82.6)
90. Гурзуфський ОЧ, 22, Когут, Львівська обл – Бронза (80.95)
91. Браво (КС, Мерло, Сапер), 23, Коваленко, Черкаська обл. – Срібло (84.6)
92. Лео , 23, Коваленко, Черкаська обл. – Срібло (85.3)
93. Мішелін, 23, Коваленко, Черкаська обл. – Срібло (85.5)
94. Каберне-Мерло, 22, «Demidi», Київська обл. – Срібло (85.9)
95. Каберне_мерло, 22, Наровило, Київська обл. – Золото (87.8)
96. Карлот, КС +Мерло, 21, Шош, Закарпатська обл. – Золото (86.6)
97. Кюве барік (18 міс), ОЧ, Цвайгельт, КС, Мерло, 19, Ковач, Закарпатська обл. – Срібло (85)
98. Рубі Карпат (18 міс бочка, 24 міс пляшка), 19, Ковач, Закарпатська обл. - Срібло (85.8)

Номінація «Оригінальні червоні сорти»

99. Рубін Голодриги, 23, «Романос вайнері», Київська обл. – Срібло (84.6)
100. Сапераві, 23, Соболєв, Київська обл. - Срібло (82)
101. Сапераві, 23, «Бовайн», Полтавська обл. – Бронза (81.3)
102. Маркет, 23, «Крафтова гуральня», Київська обл. – Срібло (82.4)
103. ОЧ, 23, «Офіуса», Одеська обл. – Срібло (85.1)
104. ОЧ, 23, «Big Wine», Київська обл. – Золото (86.6)
105. Сапераві, 22, « Славія», Черкаська обл. - 78
106. Сапераві, 22, «Арнаутс», Житомирська обл. – Срібло (83)
107. ОЧ, 22, «My Wine», Одеська обл. – Срібло (85.1)
108. ОЧ, 22, Зелениця, Хмельницька обл. – Срібло (85)
109. ОЧ, 22, «Demidi», Київська обл. – Золото (87.3)
110. ОЧ, 22, «Дрюківські вина», Дніпропетровська обл. – Срібло (83.6)
111. Аліберне, 22, « Калюс», Хмельницька обл. – Срібло (83.4)
112. Таїровське червоне, ОЧ, 22, «Інститут Таїрова», Одеська обл. – Срібло (83.6)
113. Аліберне, 21, «Вісла», Івано-Франківська обл. – Золото (86.5)
114. ОЧ, 21, «Big Wine», Київська обл. – Золото (87.4)
115. Кагор десертний, 22, «Sun Wine», Київська обл. - Срібло (85.5)

Номінація «Дистиляти»

116. Самогон гарбуз, 45, «Біла Гуральня» , Тернопільська обл. - Срібло (82.75)
117. Самогон житній, 45, « Біла Гуральня», Тернопільська обл. – Срібло (84.12)
118. Дистилят 7 злаків, 45, « Біла Гуральня», Тернопільська обл. – Срібло (85)
119. Джин сухий, 42, «Біла Церква», Тернопільська обл. – Срібло (84.75)
120. Чача, 40, «Юсовініта», Кіровоградська обл. – Срібло (84.75)
121. Чача крафтова, 40, « Крафтова гуральня», Київська обл,– Срібло (85.63)
122. Грапа, 42,2020, Заїка, Дніпропетровська обл. – Срібло (85.88)
123. Бренді, 40, Коваленко, Черкаська обл. – Срібло (84)
124. Кальвадос, 41, Горобець, Полтавська обл. – Срібло (84.63)
125. Кальвадос, 64, 3р., Ковач, Закарпатська обл. – Золото (86)
126. Лікер терновий на джині, «Біла Церква», Київська обл. – золото (87.87)
127. Лікер терновий на джині, витриманий, 26%, «Біла Церква», Київська обл. - Золото (88.75)

Номінація «Краще вино Конкурсу» ( з оцінкою 91, 55 ) –
«Шардоне Резерв, 2022 р.» від Едуарда Городецького, ТМ «My Wine».

Кожен Учасник Конкурсу отримав Диплом з оцінкою всіх поданих зразків від членів журі.

Голова журі доктор Рікардо Ф. Нуньєс тепло привітав всіх учасників Конкурсу, підкресливши, що з кожним роком якість вин від крафтових виробників підвищується, і це дає можливість виходити з ними вже на міжнародні ринки! Також Голова журі відмітив, що в цьому році збільшилась як загальна кількість вин та учасників, так і зразків вин з оригінальних сортів винограду. Їх було аж 22 вида!

Доктор Рікардо Нуньєс подякував Організаторам Конкурсу, які не зважаючи на такий важкий для України час, організували і провели Конкурс на високому професійному рівні.

Шановні винороби!
23 березня 2024 року в м. Києві
відбудеться
VIІІ-й Всеукраїнський Дегустаційний Конкурс
«Сорт і теруар. Мікровиноробство»

Організатори Конкурсу:
Всеукраїнськаасоціація виноробів і сомельє
Асоціація кавістів України
Перша в Україні Школа сомельє «Майстер-клас» (з 2000 р.).
ТМ «Український Дім вина».

Інформаційні Партнери : журнал «Київ дипломатичний», медіагрупа “Технологіі та інновації”.
Пропонуємо Вам взяти участь в даному Конкурсі, що дасть можливість презентувати свої вина, порівняти їх з винами своїх колег, зрозуміти, на що звернути увагу, враховуючи місце вина в рейтингу Конкурсу, отримати сильну інформаційну підтримку і рекламу свого вина через наших Інформаційних Партнерів. Також в Конкурсі беруть участь винні дистиляти та інші міцні напої.
Задачі Конкурсу - підтвердження впливу теруару на характер вин та напоїв України, визначення кращих вин та дистилятів в своїх номінаціях шляхом професійної «сліпої» дегустації, підкреслення важливої ролі мікровиноробства України сьогодні.
Конкурс буде проходити з метою:
1. Оцінки сортових вин мікровиноробів України за 100-бальною системою OIV.
2. Оцінка винних дистилятів, міцних напоїв та визначення«Абсолютного Переможця».
3. Визначення «Абсолютного Переможця Конкурсу» (краще вино за загальним балом віджурі).
4. Визначення «Переможців номінацій Конкурсу» .

Вина «Абсолютного Переможця Конкурсу», «Кращий дистилят» і «Переможці номінацій Конкурсу» будуть презентовані в листопаді 2024р. в готелі «InterContinental» (м. Київ) на
ІХ Міжнародному Форумі виноробів і сомельє.
http://www.sommelier.in.ua/spip.php?rubrique42
https://wines.org.ua/klub-ekspertov/
https://wines.org.ua/video-prezentacii/
http://www.sommelier.in.ua/spip.php?rubrique112http://www.sommelier.in.ua/spip.php?article805

В журі Конкурсу війдуть представники Учасників, кращі сомельє та кавісти України, спеціалісти галузі , представники ЗМІ, зарубіжні колеги.

Президент журі Конкурсу – доктор Рікардо Ф. Нуньєс.
Акцентуємо Вашу увагу, що Дегустаційний конкурс«Сорті теруар» в такому форматі буде проходити в Україні вже 8-й раз. Детальніше на наших сайтах:
http://www.sommelier.in.ua/spip.php?rubrique112http://sommelier.in.ua/spip.php?article735
http://www.sommelier.in.ua/spip.php?article723

Саме такий оригінальний і високо професійний формат проведення Конкурсу був вперше організований в 2015 р. та є єдиний в Україні – оцінюються вина та дистиляти тільки від малих виробників (крафтове виробництво), кожен учасник може стати членом журі, поспілкуватися з професіоналами галузі, побачити результати дегустації в підсумкових таблицях журі відразу після підведення підсумків дегустації.

НАШІ ПАРТНЕРИ:

Організатори конкурсу


Всеукраїнська асоціація Виноробів та Сомельє

Асоціація Кавістів України

Перша в Україні школа Сомельє "Майстер-клас"
(заснована в 2000 р.)

ФОТОРЕПОРТАЖ

ПРО МИНУЛУ ПОДІЇ