ПРОГРАМА ПРОВЕДЕННЯ «ОНЛАЙН-НАВЧАННЯ»

(20 уроків, по 2 год. кожний)

Урок 1

  • Вино. Загальне визначення, історія напою.
  • Формула Пастера. Будова виноградної ягоди.
  • Класифікація вин світу за кольором, особливості технологій.
  • Умови зберігання вина. Хвороби вина.
  • Температура подачі різних вин. Відмова від вина в ресторані.

.

Урок 2

  1. Випадки відмови від вина в винному бутику. Як попередити?
  2. Що таке «еногастрономія»? Основні принципи.
  3. Поняття «терруару». Фактори впливу.
  4. Класифікація вин світу за сортовим принципом.
  5. Класифікація вин за витримкою, якістю, типом.

.

Урок 3

  1. Професія «сомельє» та «кавіст». Основні обов*язки таких спеціалістів.
  2. Що таке «декантація», основні причини її проведення.
  3. Правила подачі вина в ресторані. Винний сервіс.
  4. Винні бокали. Від чого залежить їх вибір для різних вин?
  5. Правила дегустації вина (на прикладі Каберне Совіньон).

.

Урок 4

  1. Технологія виробництва червоного сухого вина.
  2. Основні сорти винограду, особливості терруару.
  3. Від чого залежить потенціал червоних сухих вин?
  4. Кращі червоні сухі вина світу.
  5. Принципи еногастрономії для таких вин.

.

Урок 5

  1. Технологія виробництва білих сухих вин.
  2. Основні сорти винограду, особливості терруару.
  3. Технологія виробництва рожевих вин.
  4. Кращі білі та рожеві вина світу.
  5. Принципи еногастрономії для цих вин.

.

Урок 6

  1. Технологія виробництва шампанського. Історія напою.
  2. Ігристі вина Франції. Всі технології виробництва.
  3. Ігристі вина світу. Особливості технологій, сорти винограду.
  4. Правила та температура подачі.
  5. Принципи еногастрономії.

.

Урок 7

  1. Технологія виробництва кріплених вин світу.
  2. Портвейн. Особлива технологія, сорти винограду.
  3. Класифікація Портвейну.
  4. Мадера. Особливості технологій, сорти винограду.
  5. Правила подачі та еногастрономія.

.

Урок 8

  1. Херес. Унікальність терруару.
  2. Особлива технологія виробництва та витримки.
  3. Сорти винограду. Класифікація Хересу.
  4. Марсала. Особлива технологія, сорти винограду.
  5. Правила подачі та еногастрономія.

.

Урок 9

  1. Десертні вина світу.
  2. Класифікація вин за технологіями виробництва.
  3. Сотерн і Токай. Чим схожі ці вина?
  4. Сорти винограду, витримка, потенціал таких вин.
  5. Правила подачі і еногастрономії.

.

Урок 10

Виноробство України. Історія та сучасність.

Класифікація вин України за якістю, витримкою.

Поділ на виноробні регіони, основні сорти винограду.

Крафтові вина України. Нові регіони і стилі.

Кращі виробники вин України, відомі бренди, локальні сорти винограду.

.

Урок 11

Франція. Історія виноробства.

Сучасна класифікація вин за якістю.

Класифікація вин  до 2013 р. Порівняння.

Основні виноробні регіони. Сорти винограду.

Відомі вина (по регіонах).

Особливості теруару, унікальні технології.

.

Урок 12

Італія. Історія виноробства.

Класифікація вин за якістю. Написи на етикетці.

Основні виноробні регіони, сорти винограду.

Унікальні технології виробництва країни.

Відомі вина Італії.

.

Урок 13

Іспанія. Особливий терруар країни, історія виноробства.

Класифікація вин за якістю.

Унікальні технології виробництва, сорти винограду.

Основні виноробні регіони країни.

Відомі вина Іспанії.

.

Урок 14

Вина Нового Світу. Що їх поєднує?

Чілі. Особливості терруару, класифікація, регіони.

Аргентина. Історія появи виноградної лози, класифікація вин, регіони виробництва.

Виноробство США, ПАР. Особливості, класифікація, сорти винограду.

Австралія та Нова Зеландія. Історія і сучасність. Винні регіони, сорти винограду.

Урок 15

Коньяк. Історія напою.

Особливості терруару, сорти винограду.

Технологія виробництва та витримка.

Класифікація за витримкою. Поняття «мілезімного» напою.

Бренді світу (Італія, Іспанія, Греція, Україна).

.

Урок 16-17

Барні міцні напої (горілка, джин, текіла, ром).

Особливості технологій, історія напоїв.

Вермут. Історія напою. Технологія виробництва, класифікація.

Лікери. Історія напою, технологія виробництва. Класифікація лікерів. Відомі марки.

Подача барних напоїв, поєднання зі стравами.

.

Урок 18

Міцні напої світу. Особливості технологій.

Віскі світу. Відмінність технологій, сировини.

Шотландія чи Ірландія? Особливості віскі цих країн.

Віскі США. Класифікація, особливі технології та витримки.

Подача віскі, поєднання зі стравами.

.

Урок 19

Сир. Історія продукту.

Загальна класифікація сирів світу.

Особливі технології виробництва та витримки.

Відомі марки сирів світу.

Правила поєднання сиру та вина, подача сирів.

.

Урок 20

Дегустація вин світу в Школі сомельє.

Вручення Сертифікатів.