Курс сомельє -
2 місяці , м. Київ
вул. Кільцева дорога, 3а,
Школа Сомельє "Майстер-клас"
7 квітня 2025 р.
1.Теоретичний курс організації винного сервісу (детальне вивчення всіх виноробних регіонів світу, країн-виробників міцних спиртних напоїв, характеристика всіх груп напоїв та ін. ін. ).
2. Практичні заняття - дегустації по всіх досліджуваних групах напоїв з детальним описом кожного зразка, складання винної картки. Робота з чорним келихом, сліпі дегустації протягом курсу. Написання та захист рефератів з 5-ти тем.
3. Курс еногастрономії - поєднання страв та напоїв, що подаються в ресторанах.
4. Сигарний курс (теоретичний та практичний).
5. Курс «Сир та вино» (теоретичний та практичний).
6. Основи маркетингу (умови підвищення продажів спиртних напоїв у ресторані, винному бутику).
7. Практична робота сомельє в залі ресторану, винному бутіку.
8. Демонстрація професійного відео на всі теми, що вивчаються.
Програма школи сомельє «МАЙСТЕР-КЛАС»
-
- Професія «сомельє». Історія, сучасність. Основні обов'язки такого спеціаліста. Правила видачі. Правила еногастрономії. Випадки відмови від вина у ресторані. Робота з носом вина. Винні аксесуари.
- Поняття «Вино». Історія, етапи становлення та розвитку виноробства. Загальна класифікація вин світу (колір, сорт, тип). Поняття «терруару», його впливом геть тип і якість вина. Основи дегустації вин.
- Посуд для подачі вина в ресторані та барі. Винахід Ріделя, сучасний підхід до підбору винних келихів. Вплив форми келиха на смак та аромат вина. Практична робота. Температура подачі вин та інших напоїв.
- Хвороби вин. Їхні причини, методи запобігання. Форми винних пляшок, їх відповідність сортам винограду. Основні світові сорти винограду.
- Технологія виробництва сухого вина. Особливості виробництва білого та червоного сухого вина. Оригінальні технології виробництва вин. Технологія виробництва міцних вин: Херес, Портвейн, Мадера.
- Десертні вина світу. Особливості використовуваних сортів, технологій. Відомі вина Франції, Італії, Німеччини, Австрії, Угорщини. Метод їх виробництва, подання та вживання.
- Виноробство України. Закон про вину, його основні положення. Класифікація вин України. Регіони виробництва сорту винограду. Найкращі виробники вин, "авторські" вина, відомі енотеки.
- Виноробство Молдови, Грузії. Регіони виробництва, оригінальні технології, сорти винограду, відомі вина. Класифікація вин, найкращі виробники.
- Виноробство Франції. Історія та сучасність. Класифікація вин (стара та нова). Поділ на регіони, сорти винограду. Поняття «апеласону». Відомі винні критики, оціночні таблиці, вплив на ціну вина.
- Регіон Бордо. Класифікація вин. Історія регіону, сорти винограду. Великі вина Бордо. Читання етикетки. Реферат.
- Бургундія. Історія та становлення виноробства регіону. Класифікація вин, сорт винограду. Поняття "крю", "клімату". Великі вина регіону.
- Ельзас. Юра та Савойя. Особливості виробництва, сорти винограду, оригінальні та відомі вина.
- Долина Луари. Долина Рони. Класифікація вин, сорти, відомі вина. Історія становлення виноробства, основні фактори впливу.
- Прованс і Корсика. Лангедок – Русільйон. Історія виноробства, оригінальні технології виробництва вин. Сорти винограду, відомі вина, найкращі виробники.
- Винна карта. Основні правила її складання. Основні помилки. Винна етикетка. Історія творення, сучасні вимоги. Читання етикетки.
- Південний Захід. Історія регіону. Основні сорти, відомі вина.
- Шампань та інші ігристі світу. Історія створення, роль особистості у створенні стилю вина. Основні Будинки Шампані, відомі бренди.Сорти винограду, особливості технології. Реферат.
- Коньяк і бренді світу. Особливості технології, витримки, класифікація. Відомі Будинки, бренди. Реферат.
- Залік по Франції. "Сліпа" дегустація вин.
- Виноробство Італії. Історія та сучасність. Класифікація вин, поділ на регіони. Сорти винограду, відомі бренди та виробники.
- Регіони П'ємонт, Венето, Тоскана – лідери італійського виноробства.
- Північ Італії, вплив клімату. Типи вин, сортів, найкращі виробники.
- Центр і Південь Відомі вина, найкращі виробники.
- Залік по Італії. "Сліпа" дегустація.
- Іспанія, Португалія. Історія виноробства, сорти, вплив «терруару». Класифікація вин, регіони, відомі бренди, найкращі виробники.
- Виноробство Німеччини, Австрії, Угорщини. Основні технології, сорти, найкращі вина. Класифікація вин у цих країнах, найкращі виробники.
- Вина Нового Світу: Америка (Північна та Південна).
- Вина Нового Світу (інші країни).
- Практична робота зі складання Винної карти. Робота з натуральними ароматами.
- Сир. Історія виникнення, корисність продукту. Основні групи сирів світу. Технологія виробництва. Найкращі світові марки сирів. Подача та вживання, поєднання з винами. Практична робота щодо підбору вин до сирів.
- Горілка. Історія створення напою. Технологія виробництва, класифікація. Найкращі світові бренди. Подання та поєднання зі стравами.
Міцні напої бару: текіла, джин, ром. Технологія виробництва, відомі бренди, найкращі виробники. Подання та вживання.
- Скроні світу. Історія та сучасність. Технологія виробництва, відмінності у країнах. Відомі марки, найкращі виробники. Подання та вживання.
- Лікери та вермути. Історія створення. Технологія виробництва, відомі бренди. Подання та вживання.
- Цигарний курс (історія, технологія виробництва, марки та формати по країнах, найкращі виробники). Подання сигар, правила цигарного етикету. Практична робота, дегустація.
- Всі лекції супроводжуються практичною роботою студента, дегустаціями та демонстрацією професійного відео.
- Тривалість одного заняття – 7 годин
- Підсумковий іспит, після якого вручаються:
- Свідоцтво Академії праці, соціальних відносин та туризму (держ. зразка);
Сертифікат Школи сомельє (двома мовами);
Сертифікат Сигарного дому "Фортуна". - - Іногороднім надається гуртожиток.
(ФОТОРЕПОРТАЖ)