Прес-реліз
23 листопада 2025 року у м. Києві, у готелі «InterContinentalKyiv»
(вул. Велика Житомирська, 2А), відбувся
Х Міжнародний Форум виноробів та сомельє,
в рамках якого пройшли:
- XXІІ Всеукраїнський Конкурс сомельє «Майстер- сомельє – 2025»,
- ІХ Всеукраїнський Конкурс кавістів «Кращий кавіст України – 2025»,
- «Круглий стіл» виноробів та сомельє в рамках проведення «Вечері виноробів»,
- Відкриті дегустації та презентації вин, міцних напоїв, м’ясної гастрономії, сирів, крафтового шоколаду та інших продуктів для всіх гостей заходів,
- «Свято молодого вина України».
Організатори професійних заходів:
- Всеукраїнська асоціація виноробів і сомельє,
- Асоціація кавістів України,
– Перша в Україні Школа сомельє «Майстер-Клас».
Національний Партнер – ТМ «VILLA TINTA»
Гастрономічний Партнер – ТМ «Глобино»
Ексклюзивний Сирний Партнер – ТМ «Доообра Ферма»
Офіційний готель - «InterContinentalKyiv»
Партнери: ТМ «VINOS DE LA LUZ», «MASOTTINA», «PERE VENTURA», «ACKERMAN», «Моршинська», «Tintarella», «BEANS», Академія праці, соціальних відносин і туризму.
Медіа-Партнери - Міжнародний інформаційний партнер – «DRINKS+»,
журнали «Напої. Технологіі та інновації» , «Київ дипломатичний», «MAIN PEOPLE»
В професійних конкурсах взяли участь професіонали галузі – кавісти та сомельє, які приїхали з різних міст України – Житомира, Вінниці, Кропивницького, Дніпра, Одеси, Умані, Івано-Франківська, Києва.
21.11.2025 р. в Академії праці, соціальних відносин і туризму відбулися Відбіркові тури – «Теоретичний» (60 питань за 60 хв, письмова відповідь), та Півфінали конкурсів.
23.11.25 в Фіналі конкурсів кавістів і сомельє учасники змагалися в наступних турах
( деякі з них були проведені в Україні вперше):
- «Презентація, декантація вина, еногастрономія» (англійською мовою),
- «Продаж вина покупцеві винного бутика» (англійською мовою),
- «Сліпа дегустація ігристих вин»,
- «Сир та Вино»,
- «Гастрономія та Вино»,
- «Шоколад та Вино»
- «Сліпа дегустація тихих вин та міцних напоїв»,
- «Рівний об’єм»,
- «Професійна робота з ігристими винами»,
- «Винний сервіс» та ін.
В окремому залі готелю були представлені молоді (і не тільки) вина України та світу від
ТМ «VILLA TINTA», «VINOS DE LA LUZ», мережі гастро-винних бутиків «WINETIME», переможців Дегустаційного Конкурсу «Сорт і теруар. Мікровиноробство» (більше 8 учасників) ,
смачні продукти від Партнерів Форуму- ТМ «Глобино», ТМ «Доообра ферма», ТМ «Beans», ТМ «I love food» та ін.
Журі професійних конкурсіув очолив , як і в попередні роки,
доктор Рікардо Ф.Нуньєс – власник міжнародного винного холдінгу «VINOS DE LA LUZ».
Члени професійного журі:
- Наталія Благополучна – секретар журі, Президент Всеукраїнської асоціації виноробів і сомельє, керівник Першої в Україні Школи сомельє «Майстер-клас»
- Наталія Бурлаченко -– сомельє, генеральний директор компанії «BIG WINES»
- Єгор Білов – шеф- сомельє готелю «InterContinentalKyiv», переможець «Всеукраїнського конкурсу сомельє-2018»
- Олег Кравченко – співвласник «Winbar», «Кращий сомельє України – 2011»
- Богдан Дукаль– керівник винного напрямку мережі гастро-винних бутиків «WINETIME»
- Андрій Білий – технолог-сировар ТМ «Доообра ферма»
- Євген Бродюк – Переможець Всеукраїнського конкурсу «Кращий кавіст України – 2024»
- Наталя Соколовська – Переможець Всеукраїнського конкурсу «Майстер-сомельє 2024»
Після підведення підсумків роботи журі відбулося Офіційне нагородження фіналістів кубками, дипломами та подарунками від Партнерів.
Фіналісти ІХ Всеукраїнського конкурсу кавістів «Кращий кавіст України – 2025»:
1 місце – Євген Бойко, м. Київ, «Фоззі Груп»
2 місце – Євген Брюхович, м. Київ, мережа «WINETIME»
3 місце – Назар Когут, м. Івано-Франківськ, мережа «Оквайн»
Фіналісти ХХІІ Всеукраїнського конкурсу «Майстер-сомельє – 2025»:
1 місце – Микита Лисий, м. Київ, ресторан «VERO-VERO»
2 місце – Іван Гончаренко, готель «InterContinentalKyiv»
3 місце – Юлія Коломієць, бренд амбасадор компанії «Маркетвін» м. Київ
Насичений на цікаві події день закінчився святковим прийомом «Вечеря Виноробів».
Організатори дякують всім Партнерам, учасникам та гостям Форуму!
Особлива вдячність ЗСУ за можливість працювати та продовжувати проводити такі важливі для країни професійні заходи!

Це було надзвичайно круто і яскраво ,описати емоції дуже складно ,але ми це зробили ,як би складно це небуло , ми організували і провели це професійне свято для підтримання та відродження нашої винної сфери.🧡
🍷
На нас впала величезна відповідальність, адже виправдовувати очікування набагато складніше, ніж їх перевершувати. І ми такі щасливі і горді, що смогли в котрий раз це зробити на вищому рівні !
Ми створили на сцені атмосферу реального ресторану для наших учасників ,де головні дійові особи - це наші задоволені гості .
І тоді Ти усвідомлюєш, що найголовніше – це бачити гостей, які йдуть із ресторану з усмішками на обличчях. Усвідомлюєш, що робота в закладі подібного рівня дає потужний поштовх у осягненні свого ремесла, і чим більше ти дізнаєшся, тим більше розумієш, як багато тобі доведеться дізнатися. І в тебе є ця унікальна нагода – взяти стільки досвіду, скільки зможеш, і натомість віддати свої знання та вміння, зробити свій внесок у роботу ресторану, взяти участь у створенні неповторної атмосфери, залишивши свій слід.
Хочу в котрий раз висловити слова великої вдячності Всім участникам ,які приймали участь ,Ви вже переможці ,тому що були серед кращих в нашій професії, Слова вдячності готелю InterContinental Kyiv та Генеральному Менеджеру готелю Artem Prykhodko -Ви надзвичайна наша підримка !А також моїм рідним і найкращим ,які завжди мотивують ,генерують усі наші ідеї,роблять титанічну працю для всього винного комьюніті в Україні ,навчають ,створюють і ніколи не зупиняються ,тому що були першими і залишаються найкращими Школа сомельє компанії "Майстер-клас" та ії Лідерам найрозумніша леді в винній сфері України Наталья Благополучная та людина ,яка ніколи не втомлюється Nikolay Blagopoluchnyi.
А також шеф кухарю готелю Інтерконтіненталь Київ,який створив кулінарні шедеври і презентував їх на сцені нашого віртуального ресторану Руслан Морозюк 🧡🔥👏🏻👏🏻👏🏻
Дуже Вам вдячний за пережиті емоції 🧡🧡🔥
Подібний досвід, звичайно, змінює, працює з твоїм его, створює розуміння, що ти гвинтик у великій системі, але який є дуже важливим!


Як описати вчорашній день? Купа емоцій, приємна втома і вдячність! Вдячність ЗСУ, всім гостям та учасникам, Партнерам, без яких би не відбулись наші заходи! Окрема вдячність нашому Другу, Голові журі та Президенту Форуму Ricardo F. Nunez , який спеціально приїхав на наш Форум! Дякуємо Nataliia Burlachenko Alexandr Sharay Егор Белов Kyiv Diplomatic - Київ дипломатичний - Киев дипломатический Академія праці, соціальних відносин і туризму Zinka Boryspil , @voda.ua, InterContinental Kyiv Interfax-Ukraine та всіх, хто був поруч і допомагав нам в проведенні професійних Конкурсів кавістів і сомельє! Серед гостей- посли декількох країн, народні депутати, Голова профспілок України Григорій Осовий, ректор Академія праці, соціальних відносин і туризму Виктор Сухомлин , керівники компаній-імпортерів, ресторанів, винних бутиків, які приїхали з усієї України! Дякуємо чудовому готелю "InterContinental Kyiv" за прекрасне місце проведення та допомогу в організації! Ви найкращі!

19-21.11.2021 р. відбувся VII-й Міжнародний Форум виноробів та сомельє, в рамках якого пройшли:
- VI Всеукраїнський Конкурс кавістів «Найкращий кавіст України – 2021»,
- XIX Всеукраїнський Конкурс сомельє «Український сомельє – 2021»,
- «Круглий стіл» виноробів та сомельє в рамках проведення «Вечері Виноробів»,
- Відкриті дегустації та презентації вина, сиру та хліба для всіх гостей заходів.
Організаторами спеціалізованих заходів виступили:
- Всеукраїнська асоціація виноробів та сомельє,
- Винна Академія України (ВАУ),
- Перша в Україні Школа сомельє «Майстер-Клас».
Гостями зазначених заходів стали керівники ресторанного сегменту, сомельє, винороби, керівники винних компаній та винних бутиків, представники бізнес-структур, ЗМІ та ТБ, поціновувачі та любителі вина.



















Довідка: вперше в 2016 р. було проведено Перший Всеукраїнський Конкурс кавісів «Кращий кавіст України – 2016»,< /strong> який зміг об'єктивно оцінити фахівців саме цієї професії, особливо з урахуванням її відмінностей від професії «сомелля».
Детальніша інформація про Конкурси :
http://sommelier.in.ua/spip.php?article620
http://www.sommelier.in.ua/spip.php?article555
Цього року членами журі конкурсів були відомі виробники вин Європи та України, а також кращі сомельє України та інших країн.























































































































































































































































































































































